Menu
JenProTěhotné.cz
Výživa v těhotenství

Vypěstujte si správný typ brambor dle ranosti. Poradíme vám, jak vybrat

Pěstovat brambory můžeme jak na zahradě, tak i v nádobách na balkoně či terase. Vybírat můžeme z nejrůznějších odrůd, které se mezi sebou mimo jiné liší svou raností. Ta má vliv nejen na to, za jak dlouho úrodu sklidíte, ale i na následné skladování brambor. Jaké tedy vybrat?

Rané odrůdy jsou nejméně náchylné na choroby

Jednotlivé druhy sadbových brambor můžeme rozdělit do následujících skupin:

  • Velmi rané brambory, které vynikají krátkou dobou vegetace. Ta běžně dosahuje maximálně 90 dnů. Tyto brambory bývají nejen velmi chutné, ale zároveň je u nich minimální riziko nákazy některou z polních chorob, protože se brzy sklízejí. Jejich nevýhodou však může být to, že jsou určeny pro okamžitou spotřebu, nejsou vhodné ke skladování.
  • Rané brambory s dobou vegetace v délce 90–110 dnů patří většinou mezi ty nejchutnější a zároveň nejoblíbenější, jelikož jsou určeny jak k přímému konzumu, tak ke krátkodobějšímu skladování.
  • Polorané brambory mají dobu vegetace 110–130 dnů a jsou určeny jak k přímé konzumaci, tak k dlouhodobému uskladnění.
  • Polopozdní/pozdní brambory jsou typické dobou vegetace delší než 130 dnů a zpravidla se jedná o průmyslové odrůdy. Skladování brambor tohoto typu je pak možné opravdu dlouhodobě.

Proč se těší brambory takové oblibě?

Možná jste si někdy položili podobnou otázku. Kromě samotné chuti a univerzálnosti využití mají brambory i celou řadu dalších benefitů. Jsou velmi dobře stravitelné, což ocení i ti, kteří mají zažívací potíže či trpí nadýmáním.
Energetická hodnota brambor je vysoká, obsahují velké množství sacharidů, malé množství kalorií a hodně vlákniny. Kromě toho se v nich nachází velké množství draslíku, ale také poměrně velký obsah vitamínu C, který v jednom kilogramu brambor činí cca 100–300 mg.

Domácí pěstování brambor s sebou tak nese nejen výhodu částečné soběstačnosti, ale vypěstujete si surovinu, která vám bude chutnat a zároveň vám dodá důležité živiny. Tak s chutí do toho a za pár týdnů už si můžeme pochutnávat na vlastních bramborách.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Vypěstujte si správný typ brambor dle ranosti. Poradíme vám, jak vybrat