Menu
JenProTěhotné.cz
Výživa v těhotenství

Tipy na zdravé domácí kaše, které nezatíží vaše trávení

Každá těhotná maminka si přeje zdravě a chutně nasnídat, aby měla energii na celý den. Jednou z nejlepších možností jsou domácí kaše, které nejenže poskytují potřebné živiny, ale také jsou šetrné k trávení. Dnes vám přinášíme tři recepty na lahodné a zdravé snídaňové kaše, které potěší vaše chuťové pohárky, a současně nezatíží váš trávicí systém.

1. Ovesná kaše s banánem a medem

Ingredience:

  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1 šálek mléka (kravské, mandlové nebo ovesné)
  • 1 banán, nakrájený na plátky
  • 1 lžíce medu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžíce mletých lněných semínek

Postup:

  1. V malém hrnci smíchejte ovesné vločky a mléko.
  2. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum. Vařte pod pokličkou asi 5-7 minut, nebo dokud kaše nezhoustne.
  3. Přidejte banánové plátky, med, skořici a lněná semínka. Dobře promíchejte a vařte ještě 2-3 minuty. Díky tomu se všechny chutě skvěle spojí.
  4. Podávejte ideálně teplé. Na dozdobení můžete použít například oříšky anebo lyofilizované jahody.

2. Quinoa s jablky a skořicí

Ingredience:

  • 1/2 šálku quinoy
  • 1 šálek vody
  • 1 jablko, nastrouhané
  • 2 lžičky medu
  • 1/2 lžičky skořice
  • Hrst nasekaných mandlí

Postup:

  1. V hrnci přiveďte k varu quinou ve vodě. Poté snižte teplotu na minimum a nechte vařit 15-20 minut, nebo dokud quinoa nezpění.
  2. Přidejte nastrouhané jablko, med, skořici a mandle. Promíchejte a nechte vařit dalších 5 minut.
  3. Hotovou kaši podávejte teplou a dozdobte opět klidně například plátky nějakého šťavnatého sušeného ovoce.

Oproti klasickým kaším z ovesných vloček tak trvá příprava o něco déle. Až ochutnáte, nebudete však 10 minut v rámci přípravy navíc vůbec litovat.

3. Rýžová kaše se sušenými meruňkami

Ingredience:

  • 1/2 šálku rýže
  • 1 šálek vody
  • 1/4 šálku sušených meruněk, ideálně nasekaných
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  • Špetka soli

Postup:

  1. Rýži vyperte pod tekoucí vodou a vložte do hrnečku s vodu. V hrnečku přiveďte k varu rýži potopenou ve vodě, následně snižte teplotu a nechte vařit 15-20 minut, nebo dokud rýže nezměkne. V tomto případě záleží i na vás, jaké konzistenci rýže dáváte přednost. Proto můžete nechat rýži vařit o pár minut déle, anebo naopak ji vytáhnout o pár minut dříve dle vaší chuti.
  2. Přidejte sušené meruňky, javorový sirup, vanilkový extrakt a špetku soli. Promíchejte a vařte ještě 5 minut. Rýže díky tomu nasaje sladkost meruněk a sirupu, a stejně tak ji příjemně provoní vanilkový extrakt.
  3. Pro klidné trávení doporučujeme opět kaši podávat teplou. Dozdobit kaši můžete dle libosti. Již v této podobě si na ní ale zaručeně pochutnáte.

Tyto recepty nejenže poskytnou potřebné živiny pro těhotné ženy, ale také jsou snadno stravitelné a šetrné k trávení. Oživte své snídaně s těmito výtečnými kašemi a dopřejte svému tělu zdravý start do dalšího dne!

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Tipy na zdravé domácí kaše, které nezatíží vaše trávení