×
JenProTehotne.cz

Strava na počátku těhotenství je zásadní. Jak jíst v prvním trimestru?

Stravování v prvním trimestru

Jíst dobře a zdravě během těhotenství je velmi důležité. Nechte se inspirovat a zjistěte, jak se správně stravovat v prvním trimestru.

Už jste se v minulosti pokusila – neúspěšně – omezit svou lásku k pizze a zmrzlině. Možná jste ale v tu dobu neměla tu správnou motivaci, která přišla až spolu s dvěma čárkami na pozitivním těhotenském testu. Když chcete mít krásné a zdravé dítě, je strava zvlášť důležitá. Vaše tělo využívá živiny a energii, kterou poskytuje jídlo, které jíte k vývoji plodu a udržení vašeho těla v kondici.

Zdravá strava v těhotenství je taková, kde nechybí žádné nebo alespoň většina základních živin, které tělo potřebuje. Velmi podstatná je správná rovnováha sacharidů, tuků a bílkovin s omezením cukrů a přílišného množství kalorií.

V jakých skupinách potravin můžete vybírat?

  • Zelenina: jezte nejlépe 3–5 porcí denně. Když budete připravovat na talíř zeleninu, myslete na duhu. Vyberte tmavě zelnou (brokolice, kapusta, špenát), oranžová (mrkev, sladké brambory, dýně), žlutá (kukuřice, žluté papriky) a červená (rajčata, červené papriky). Jedna porce je asi množství na jeden hrneček syrové listové zeleniny nebo půl hrnku krájené zeleniny (vařené i syrové).
  • Ovoce: 3–4 porce denně. Vybírejte čerstvé i zmrazené nebo sušené. Mělo by pocházet z kvalitních a nejlépe lokálních zdrojů. Vhodné je citrusové ovoce bohaté na vitamín C. Omezte pití ovocné šťávy, protože obsahuje mnoho cukru a takřka žádnou vlákninu, která byla odstraněna spolu s odšťavňováním.
  • Bílkoviny: 2–3 porce denně. Vybírejte libové maso, drůbež, ryby a vejce. Vše připravujte jen s minimálním množstvím tuku. Skvělým zdrojem bílkovin jsou i fazole, čočka, hrách, ořechy a semena.
  • Celá zrna: jezte celozrnné pečivo, cereálie, sušenky a těstoviny. Obsahují vlákninu, což je v těhotenství zvlášť důležité. Konzumace různých potravin obsahujících vlákninu pomáhá udržovat správnou funkci střev a snižuje pravděpodobnost vzniku zácpy. Pokud je to možné, jezte raději celozrnné potraviny před těmi z bílé mouky (raději celozrnný chléb než bílý).
  • Mléčné výrobky: obsahují vápník, který potřebuje dítě ke svému růstu a samozřejmě ho potřebujete i vy. Pijte mléko, jezte kvalitní jogurty, sýry apod. V případě nesnášenlivosti laktózy zvolte mléčné výrobky, které ji neobsahují a jsou obohacené vápníkem. Existují také rostlinná mléka, která jej mají dostatek přirozeně.

A na závěr ještě jedna důležitá rada. Po celé těhotenství nezapomínejte pravidelně pít.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*